Borreminne hovedside

Borreminne hovedside

Om Borreminne

Årgangene

Hefteinnhold

Register

Søk

 

Åsen I.F.

Av Øivind Beckmann

Åsen idrettsforening ble stiftet den 20. mars 1949 av en vennegjeng som hadde tilhørighet til den østre delen av Braarudåsen. Gjengen gikk i samme klassetrinn på Sentrum skole. Formålsparagrafen gikk på rim: Ivrig, freidig, sterk som stål, det er Åsen I.F.s mål.

Klubblokalet, uthuset på Harald Pedersens gate 14, var det naturlige senteret. Der bodde Bjørn Idås som var initiativtakeren til foreningen. Og klubblokalet var ideelt til vårt formål. I årene etter verdenskrigen 1940-1945 var det ikke mye guttejyplinger i tidlig tenårene fikk av tilbud fra lokalsamfunnet. Det var turn, håndball og speideren, men ikke friidrett i noen særlig grad. I fritiden var det mest fotball på løkker rundt om. For vår del Skullestadsletta i Braarudåsen, eller rett og slett i gata. Om vinteren skigåing og hopping i ulike spretthopp i Braarudåsen, på Jakobsjordet eller Hansejordet. Eller på skøyter i Lystlunden og ikke minst på Verftsbassenget.

Leif Andreassen - Klikk for å forstørre

Leif Andreassen klar til stavsprang i hagen i Harald Pedersensgate 14.
Foto: Øivind Beckmann

Det store arrangementet etter krigen, de olympiske leker i London i 1948, var idrettsinteressert ungdom veldig opptatt av. Lekene var helt spesielle for hele den idrettsinteresserte verden rett etter 1945. Så også blant guttegjengen øst for Braarudåsen. Og ideen kom flytende på ei fjøl, vi måtte ha en forening for friidrett. Som sagt så gjort. Vi stiftet Åsen I. F. Stiftet av Bjørn Idås (1935), Per Askholt (1935-2004), Leif Andreassen (1935-1998), Øivind G. Johansen (1935-2000), Bjørn Munch (1935-1988), Thorleif Henriksen (1935) og Øivind Beckmann (1934).

Øivind Beckmann - Klikk for å forstørre

Bildet av forfatteren i flyt over en hekk på Sandva.
Foto: Finn Andersen
.

 

Klubbhuset var som nevnt, uthuset på Harald Pedersens gate 14 hvor Bjørns far, Aage, hadde salmakerverksted. Og vår stadion ble Sandva (Tømmersletta) i Hortensmarka, som vi selvfølgelig kalte Wembley. Her opparbeidet vi bane for 60 meter, høyde- og stavspranggrop. Rundt en kolle fikk vi til løp på 200 og 400 meter. Vi laget stav for stavsprang, stativer for hekkeløp, stavsprang og høydehopp. Kasteøvelsene var diskos, kule og spyd. Her holdt vi til flere kvelder i uka.

Våren 1949 var vi så ivrige at vi dro opp på sletta med hakker og spader for å få vekk snø og is. Det ble ført protokoll for møter og stevner. Den enkeltes prestasjoner ble loggført etter 10-kamptabellen.

Høsten 1949 hadde Åsen I.F. klubbkamp mot klubben Pluto I.F. fra Horten sentrum. Stevnet ble holdt på Sandva. Det ble tevlet i øvelsene 400 meter, 200 meter, 60 meter, kulestøt, diskos, spyd, tresteg, lengde, stav og høyde. Den avsluttende øvelsen var stafett over seks distanser. Fra Pluto deltok Gunnar Reiten, Thor Wold, Per Nessjøen, Jan Hegle, Dag Storheil og Jon Holtan. Åsen slo Pluto i denne vennskapelige dysten.

Den sosiale delen av virksomheten i klubben var viktig. Klubblokalet og oppholdet i skog og mark var en naturlig del av aktivitene. Sommer som vinter. Og Bjørn Idås slo til med en sykkeltur gjennom Vestfold, med båt opp Telemarkskanalen, rundt Lifjell og så rett hjem på tvers av Vestfold. Seks stykker fra klubben deltok. En tur over en uke. Et meget hyggelig minne fra klubben.

Virksomheten i Åsen I.F. dabbet av 1952. Da ble flere av medlemmene opptatt av ikke minst håndball i Falk. Men protokollen fra virksomheten i Åsen I.F. har Bjørn Idås tatt vel vare på.

 

Klubbrekorder

Her er de beste resultatene medlemmene av klubben oppnådde:

60 meter: 8,1 sek, 200 meter: 33,2 sekunder, 400 meter: 1,11,0 sekunder, 800 meter: 3,03 sekunder, 1000 meter: 3,56,0 sekunder. Høyde: 1,32 meter, lengde: 4,19 meter, tresteg: 9,16 meter, stav: 1,87 meter, diskos: 28,90 meter, kule(2,1 kg): 12,85 meter, spyd: 30,48 meter.

 

Tilbake ] Ett nivå opp ] Neste ] [ Toppen av siden ]

 

Copyright: Borre Historielag, Borreminneredaksjonen
Vevutgave: Høgskolen i Vestfold i samarbeid med Borre Historielag
Borreminne hovedside