Borreminne hovedside

Borreminne hovedside

Om Borreminne

Årgangene

Hefteinnhold

Register

Søk

 

En idrettsstjerne stoppes av verdenskrigen

Av Jan Ingar Hansen

I sin første sesong på sykkel satte Kristian Strøm jr. fra Horten ny norsk rekord på 70 km temporitt. Han satte verdensrekord på 5000 meter skøyter for junior og var et like stort talent som faren hadde vært – Ekebergs ærespris var innen rekkevidde – så kom verdenskrigen.

Kristian Strøm er født 2. oktober 1919 og det gamle ordspråket «eplet faller ikke langt fra stammen» var i høyeste grad gyldig her. Han hadde alle farens beste egenskaper og så ut til å ha en lysende idrettskarriere foran seg. Han kombinerte skøytekarrieren med sykkelritt på sommeren. Etter norgesrekorden på sykkel i august 1939 ble han regnet som en av landets mest lovende yngre idrettsmenn. Han var ikke mer en 20 år og som første års senior uttatt på skøytelandslaget. Mange mente han også var i ferd med å sykle seg inn på landslaget.

Kristian Strøm var det vi i dag vil kalle et multi-talent. I tillegg til skøyter og sykkel hevdet han seg rimelig bra på kretsnivå i både svømming og orientering. Hadde han brukt mer tid på disse grenene ville han ganske sikkert ha nådd toppen også her.   

Avisutklipp fra 1939

Kristian Strøm jr. hadde kun syklet to løp da han stilte opp i Kongsbergs jubileumsritt 13.august 1939. Selv om han hadde vist fremgang begge de foregående gangene var det ingen som trodde han ville hevde seg i den tredje konkurransen. Få av klubbkameratene hadde vel engang tenkt tanken at han ville slå dem, ennå mindre at han kunne slå rekordholder Kristen Jensen eller andre av landets beste syklister. Kristian syklet for Tønsberg Cykleklubb og stilte til start sammen med rundt 70 andre syklister.

Vei- og værforholdene var de beste og løypa var kontrollmålt. Det gikk fort og med fantastisk kjøring slettet Kristian Strøm den gamle rekorden til Jensen med 3 minutter. Den nye norske rekorden var på 1.53.05. Plutselig var skøyteløperen med et slag rykket opp blant landets beste syklister.


Verdensrekord på skøyter

Det var først og fremst skøyteløper han var. Her viste han tidlig at han ville bli blant de beste. 4.januar 1937 skrev den tids ledende sportsavis «Sportsmanden» med store bokstaver på sin forside; Norges neste skøitekonge – Kristian Strøm. Mange mente at avisen overdrev, men i februar samme år arrangerte Moss skøiteklubb Norgesmesterskap i hurtigløp for juniorer. Kristian Strøm vant mesterskapet først og fremst fordi han gikk en fantastisk 5000 meter og satt ny verdensrekord for juniorer på distansen.

Avisutklipp fra 1939

Han slettet den 9 år gamle rekorden til Ballangrud med 5,5 sekunder – rekorden lød på 8.41,4. Løpet var jevnt og velberegnet og den sterke Hortensløperen hadde de fleste rundetidene på rundt 40 og 41 sekunder. Gamle erfarne skøytefolk ristet betenkt på hodet over den fart som unggutten hadde satt opp og mente at han aldri i verden kunne holde det tempoet tiden ut. Men snart gikk hoderistingen over til beundrende nikk og snart til overveldende jubel.

500 meter var utvilsomt den dårligste distansen til Norgesmesteren. Han fikk ikke tilstrekkelig fart på beina, likevel ble det års beste med 46,7. På 1500 meter gikk Strøm på en smell og fikk ikke vist sitt beste. Årsaken var at han hadde vært uforsiktig nok til å ta av seg en dunlerretsdrakt som han vanligvis hadde under trikoten. Etter halve løpet hadde han nesten tatt igjen parkameraten Lundberg med trekvart runde da han stivnet og tapte samløpet. 

Likevel ble det Norgesmesterskap og verdensrekord. Avisene gav den unge sterke juniorløperen mye spalteplass. Han ble spådd en lysende karriere. «Han har utvilsomt stoff i seg til å bli en storløper, sterk og utholden som han er», skrev Aftenposten og fortalte videre at han hadde en god rådgiver i sin far Kristian Strøm den eldre som selvsagt var med under mesterskapet i Moss. Han la på ingen måte skjul på sin glede over sønnens innsats. Sportsmanden, den ledende sportsavisen på denne tiden, skrev at Strøm var kandidat til Ekebergs ærespris.

Så kom verdenskrigen, i løpet av noen måneder høsten 1939 og våren 1940 ble det bråstopp på all internasjonal idrett. Idrettskarrieren ble et kort øyeblikk byttet ut med militærtjeneste og senere av idrettens boikott av okkupasjonsmakten.

Som sin far ble han stoppet av en verdenskrig. Senior var på vei oppover i 1916 og nådde toppen av karrieren i begynnelsen av 20-årene. Han dominerte norgesmesterskapene i krigsårene. Satteverdensrekord på 5000 meter i februar 1917. Den rekorden ble for øvrig slettet av en annen Hortensgutt med navnet Strøm, med fornavnet Harald. Det er forøvrig en annen historie. Underlig å tenke på at to generasjoner skøyteløpere i verdenstoppen skulle stoppes av to verdenskriger.

For både senior og junior ble det jorda som skulle bli levebrød når idrettskarieren ble stoppet. Helt siden før siste verdenskrig har Kristian Strøm junior tilbragt det meste av tiden jordet mellom Granly skole og nedkjøringen til Semb hovedgård. Han tok sin utdanning over halvannet år ved Hagebruksskolen på Dømnesmoen ved Grimstad. Fremdeles har han lange arbeidsdager som gartner i sitt 85. år. Idrettskarrieren som ble stoppet av en krig er han ikke så veldig opptatt av, han liker ikke å snakke om seg selv. At idrettstalentet fortsatt lever i familien har vi flere eksempler på, og i sommer deltok barnebarnet Jannike Stålstrøm i OL i Athen.

Jannicke Stålstrøm

Tilbake ] Ett nivå opp ] Neste ] [ Toppen av siden ]

 

Copyright: Borre Historielag, Borreminneredaksjonen
Vevutgave: Høgskolen i Vestfold i samarbeid med Borre Historielag
Borreminne hovedside