Borreminne hovedside

Borreminne hovedside

Om Borreminne

Årgangene

Hefteinnhold

Register

Søk

 

For Konge, Fedreland og Flaggets heder

Omtalt av Jan Ingar Hansen

Inspirert av Marinemuseets 150 årsjubileum har Leif Preus gitt ut ”For Konge, Fedreland og Flaggets heder”. Gjennom et utvalg av de mer enn 600 postkortene som har forbindelse til den norske marine, kort som viser det enkelte marinefartøy, grupper av fartøy, fartøy under bygging, mannskapsbilder, fotografier knyttet til bestemte hendinger eller andre motiv der marinen er en del av motivet, forteller Leif Preus bruddstykker av marinens historie på en ny og annerledes måte. Ved å bruke postkort som speil, søker forfatteren å belyse små og store begivenheter i marinens historie og det norske folks forhold til sjøforsvaret.

Leif Preus - Klikk for å forstørre

Et eksempel er beretningen om ”Valkyrjen” som forteller en spesiell historie om norsk kvinnekamp. Historien om kvinnene som ville gi et krigsskip som gave til det norske folk. Eller at man noe senere brukte postkort av panserskip og kanonbåter som diplom på søndagsskolen. Begge historier knyttet til hvordan nordmenn så på sitt forsvar i tiden rundt 1905.

Boken har mange enkeltstående artikler som forteller sin historie, og er en bok jeg har opplevd at det er vanskelig å bli ferdig med. Det er mye nytt å oppdage og mye å la tankene leke videre med etter at boka er lukket. I denne boka har Leif Preus etter min oppfatning tatt steget over fra å være fotograf og forlegger til også å være en skildrende forfatter med en god penn. For alle som er glad i marinehistorie er denne boka en nødvendighet, men også for filatelister eller for de som er ute etter de gode historiene bør boka finnes på nattbordet. Jeg har aldri hatt sansen for å gi bøkene terningkast, men gjør et unntak denne gangen fordi jeg ikke regner med at Leif vil gjøre som Ari og tatovere inn en sekser på skuldra.

 Bokforside - Klikk for å forstørre

For Konge, Fedreland og Flaggets heder !
Hva postkort kan fortelle om den Konglige Norske Marine
Av Leif Preus
Forlaget Lykkens Prøve AS, Horten
ISBN 82-995048-7-2
Kr.420,-

Tilbake ] Ett nivå opp ] Neste ] [ Toppen av siden ]

 

Copyright: Borre Historielag, Borreminneredaksjonen
Vevutgave: Høgskolen i Vestfold i samarbeid med Borre Historielag
Borreminne hovedside