Borreminne hovedside

Borreminne hovedside

Om Borreminne

Årgangene

Hefteinnhold

Register

Søk

 

Keisemarkens Brygge og Badehus

Omtalt av Jan Ingar Hansen

Det er en utrolig og morsom lokalhistorisk beretning Eva Gard Knudsrød har ført i pennen. Et smalt og kanskje sært stykke lokalhistorie, men hvor jeg koste meg med enkelte av beskrivelsene.

Et lokalt fenomen som Keisemarkens Brygge og Badehus plassert mellom to permer kan virke unektelig smalt og sært – det er det for så vidt også – men det er godt løst. I heftet får vi også et innblikk i marinebyens klasseskille. 50 familier gav 25 speciedaler hver og bygget i 1884-1950 huset som fremdeles står på påler på indre havn. Det er ikke vanskelig å sette seg inn i nytelsen det må ha vært og låse seg inn i et rom med kum, kle av seg og gå ned trappen til kummen med åpninger i veggene så vannet kunne strømme fritt igjennom.

25 speciedaler var mye penger og det var de få som fikk ta del i denne opplevelsen, resten måtte ta til takke med badestampen eller sinkbalja hjemme på kjøkkengulvet. Morsomt å se at mange av andelene har gått i arv gjennom flere ledd og at foreningen fremdeles lever.

Nå er ikke fenomenet badehus noe spesielt for dette området, det var mange slike kysten rundt, men at det ennå består må være noe nær en Norges rekord. Vi gratulerer med jubileet og vet ikke om heftet er i salg. Det er i alle fall et lokalhistorisk dokument vel verdt å lese.

I tillegg må det ha vært en enorm utfordring å gå i gjennom protokoller med referater fra styremøter og generalforsamlinger fra 1869 og frem til dags dato. For oss som lesere er skildringene vel verdt timene Eva G. Knudsrød har brukt.

Klikk for å forstørre


Keisemarkens Brygge og Badedehus
Av Eva Gard Knudsrød
Foreningens egen utgivelse 70 sider

Tilbake ] Ett nivå opp ] Neste ] [ Toppen av siden ]

 

Copyright: Borre Historielag, Borreminneredaksjonen
Vevutgave: Høgskolen i Vestfold i samarbeid med Borre Historielag
Borreminne hovedside