Borreminne hovedside

Borreminne hovedside

Om Borreminne

Årgangene

Hefteinnhold

Register

Søk

 

Christian Krohg 1852-1925

Av Guri Aasen

En sammensatt person, besteborger og samfunnsrefser, jurist, kunstmaler og forfatter. Ektemann og far, gift med en av datidens mest omtalte kvinner, Oda.

Det er litt rart å sette seg ned og prøve å ”forstå” Christian Krohg. En kunstner som både i samtid og ettertid er høyt skattet. En ung, slank mann fra et ”pent” hjem som studerte jus. Så langt er det greit!

Christian Krohg - Klikk for å forstørre


Christian Krohg i egen, høye person. Foto: Nasjonalgalleriet

Isteden for å fortsette en juridisk karriere, slår han seg på malekunsten. Han gikk på tegneskole og etter avlagt embedseksamen i 1874, ble han elev av Karl Gussow i Karlsruhe og reiste deretter til Berlin. I 1979 kom han til Skagen sammen med flere norske kunstnere. Hit vendte han tilbake flere sommere og et av hans mest kjente bilder fra denne perioden, ”Garnbinderen”, er malt her. Han blir også kjent for sine los og sjømannsbilder.

På slutten av 1800-tallet tok han opp portrettmaling, også her med glimrende resultat. Som den samfunnsorienterte person han var, ble han sterkere og sterkere involvert i problemene rundt den sosiale urettferdighet. Hans bok ”Albertine” og maleriet ”Albertine i politilægens venteværelse” vakte voldsom oppsikt. Boken ble beslaglagt og han fikk bot. I bohembevegelsen stod han tett sammen med Hans Jæger og i arbeidet med dennes organ ”Impressionisten” tilegnet han seg en rapp stil som senere skulle gjøre ham kjent i ”Verdens Gang”.

I 1888 giftet han seg med Oda Engelhardt, født Lasson. Oda var en meget omdiskutert, elsket og foraktet kvinne. Hun levde sitt liv på sine egne premisser og skilsmissen fra Engelhardt og det påfølgende ekteskap med Krohg, var til stor forargelse for det gode borgerskap. Oda var også en dyktig maler og maleriet ”Kinesisk Lykt”, et vart og vakkert bilde, er malt i Åsgårdstrand.

Egentlig skulle ekteparet tilbragt sommeren 1889 på Skagen. I stedet leiet de husvære i Åsgårdstrand, fra tidlig vår til sen høst. Her traff Krohg sin tidligere elev, Edvard Munch, samt flere venner fra ”Bohemen”. Sønnen Per Krohg ble født i Åsgårdstrand 18. juni og døpt i Borre kirke med blant andre Munch som fadder.

De malerier som ble til fra Krohgs hånd denne sommeren er i overvekt gjengivelser av dagligdagse hendelser. Oda som leser avisen, vare nattbilder og ikke minst det muntre bildet ”I baljen”, hvor han viser oss badeseansen av sønnen Per med både hushjelp, tanter og storesøster Sascha og mamma Oda med såpekoppen. Et bilde malt i seks ulike utforminger, noe som kanskje viser at motivet og glede ikke var så enkel som det syntes. 

I baljen (Chr. Krogh) - Klikk for å forstørre


Christian Krohgs muntre bilde ”I baljen” viser oss badeseansen av sønnen Per med både hushjelp, tanter og storesøster Sascha og mamma Oda med såpekoppen. Et bilde malt i seks ulike utforminger. Dette er versjon II. Foto: Jacques Lathion © Nasjonalgalleriet, 2000

Mange har sammenlignet denne prosessen med maleriet ”Kampen for tilværelsen”, et maleri han også slet for å få ”riktig”! Odas søster ”Bokken” var på besøk hos dem denne sommeren og hun forteller hvorledes Krohgs vakre portrett av henne ble til: ”Jeg stormet inn i stuen til Christian med utslått hår og rosenkrans og han ropte at jeg skulle stå still, akkurat sånn. På en halv time tok han meg på kornet og festet meg til lerretet!”. Denne sommeren malte Krohg flere portrett av sine nærmeste.

Krohgs syttiårsdag ble feiret med stor fest i Bjelkeviken. Festen varte til lys morgen og for mange ut hele uken. Festen ble gjentatt da Krohg kom til Oslo om høsten. Krohgs bilder ble færre og mindre enn før, men som tidligere livfulle og med sterke, rene farger. I september 1925 følte han seg meget syk og ble lagt inn på Lovisenberg sykehus. Mange var det som i hans gamle fødeby som fulgt ham i angst og sorg. En lungebetennelse støtte til og han døde 16. oktober 1925.

Vi sitter igjen og gleder oss over hans malerier og selvsagt er vi glade og stolte av at noen av de vakreste er laget den sommeren han var ”hos oss” her i Åsgårdstrand.

Tilbake ] Ett nivå opp ] Neste ] [ Toppen av siden ]

 

Copyright: Borre Historielag, Borreminneredaksjonen
Vevutgave: Høgskolen i Vestfold i samarbeid med Borre Historielag
Borreminne hovedside