Borreminne hovedside

Borreminne hovedside

Om Borreminne

Årgangene

Hefteinnhold

Register

Søk

 

Håpløse fotoregler skader historien

Av Svend Aage Madsen (tekst og foto)

Pressens makt er etter sigende stor. Men det finnes mange eksempler på at pressens representanter føler seg maktesløse. Og ikke minst skjer dette i forbindelse med offisielle kongebesøk. "Hele byen" var på beina for å ønske kronprins Haakon og kronprinsesse Marit velkommen da de 9. april 2002 besøkte Horten  anledning Bastø kirkes 100 årsjubileum. Begivenheten ble behørig markert med førstesideoppslag både i Gjengangeren og i Tønsbergs Blad. Også NRK og TV2 sendte levende bilder fra dagen, som ble omtalt som en suksess.

Kronprinspar - Klikk for å forstørre

Men av hvilken grunn? Fremtidens historikere får lite annet enn floskler å gripe fatt i dersom de en gang i fremtiden ønsker å finne ut hva som egentlig skjedde - og ble sagt denne solfylte aprildagen i 2002. Årsaken til dette ligger i de strenge restriksjoner Slottet og Fylkesmannen i Vestfold legger for pressens arbeidsvilkår under offisielle besøk.

Kronprinsparet - Klikk for å forstørre

"Pressen får ikke anledning til å stille spørsmål til de kongelige", lyder en av reglene. Dermed blir det ikke mulig å få noe direkte svar på hvordan kronprinsen og kronprinsessen opplevde en dag på fangeøya i Oslofjorden.

Omvisning - Klikk for å forstørre

Gaveoverrekkelse - Klikk for å forstørre

Mimret Haakon om tiden han gikk Befalsskolen for Marinen, eller om seilerhistorier hans far, kong Harald hadde nevnt ved middagsbordet etter en vellykket Færderseilas, eller om brannen ombord på Kongeskipet "Norge" som bestefar Kong Olav helt sikkert snakket mye om. Dette vil vi aldri få vite.

Hundrevis av innsatte og ansatte på Bastøy hadde brukt uker på å gjøre øya presentabel - og jubileumsgudstjenesten ble en stor opplevelse for gamle Bastø-beboere. - Både kronprinsen og kronprinsessen satte stor pris på Gudstjenesten, sa ordfører Nils-Henning Hontvedt etter at de kongelige var på vei til Oslo. Og stort mer er det kanskje ikke man snakker med kronprinsparet om, selv om man tilbringer en hel dag sammen.

Pressen på sin side var mest opptatt av at prinsessen brukte krykker som følge av at hun brakk ankelen under påskeferien i Sikkilsdalen. Og det var fengselspresten som måtte fortelle pressen at hun hadde øvet seg på bruken av krykkene hjemme i Oslo, hvor familien på tre (Mette Marits sønn Marius bor sammen med dem) bor i tredje etasje uten heis.

Pressens rolle under slike store begivenheter som et kongebesøk regnes som, er i det hele tatt svært spesielle. Åpningen av Midgard-senteret for noen år siden var i så fall et skrekkens eksempel. Der var det ikke engang lov til å filme Dronning Sonja mens hun holdt sin åpningstale.

Bastøy-besøket bød heldigvis på bedre arbeidsvilkår - ikke minst når det gjelder muligheten for å sikre seg bilder. Ådne Berge hos Fylkesmannen hadde ansvar for pressen. Som tidligere journalist i Gjengangeren hadde han forståelse for ønsket om å få gode bilder fra dagen, som begynte allerede når Kronprinsparet ankom honnørbrygga.

Hundrevis av barn med flagg og finklær var møtt frem for å ønske Kronprinsparet velkommen. Blomsterbarna var selvsagt på plass. Madelen Kihle og Marius Christensen fra Fagerheim skole hadde fått den store æren. Daniel Flåten   var klar som reserve, mens Fagerheim skolekorps sørget for velkomstmusikken.

Pressens representanter var også på plass. Bilder ble tatt - og kronprinsesse Mette-Marit "hinket og vinket" før hun og kronprinsessen gikk ombord i "Foldin". Fotografer og journalister fulgte etter - men de ble sendt ned under dekk. Offisielt for å bli orientert om hva som skulle skje ute på øya - men også for at ingen skulle fotografere de kongelige under overfarten til Bastøy.

På Bastøy sto hest og vogn klar. Pressen først i land. Noen raske eksponeringer - og rask videre-transport til kirken hvor biskop Sigurd Osberg, prost Asbjørn Bårnes    og fengselsprest Knut Mølbach ventet på dagens æresgjester. Marinemusikken spilte - men ikke før de nervøse hestene ble geleidet bort. Det hører også med til historien at fotografene fikk beskjed om å gå rolig - for ikke å skremme dyrene.

Noen få fotografer fikk anledning til å ta bilder under selve gudstjenesten. Det heter pool-fotografering, og innebærer i teorien at noen få får ta bilder for alle - i løpet av den første salmen. Men noe historisk dokument av denne helt spesielle gudstjenesten finnes ikke!

Heldigvis tok kronprinsparet seg tid til å gjøre en sving da de gikk ned kirketrappen - på vei mot en velfortjent hvilepause i administrasjonsbygningen. Her venter det både lunsj og underholdning - uten at noen får fotografere fange-bandet "Mission Impossible" som spiller. Men de er klarert for fotografering - uten kongelige tilstede.

Fotografene inviteres imidlertid inn i forbindelse med at fengselsdirektør Øyvind Alnæs overrekker gaver. Kronprinsparet får blant annet en koffert i tre, en strikkejakke, en akvarell med motiv av Bastøy kirke som er laget av kunstneren Arve Solberg, samt et eksemplar av Leif Preus bok "Kongenes Borre". To minutters blitz-regn, og den offisielle delen av øy-turen er over. Det er på tide å reise hjem - for pressen.

Kronprinsen - Klikk for å forstørre
Bastøy kirke - Klikk for å forstørre

De kongelige skal se fengselet på egenhånd - uten fotografer på slep. Dette av hensyn til de innsatte. I det offisielle programmet står det at kronprinsparet skal spasere rundt på eiendommen, hvor de vil høre mer om arbeidet de innsatte gjør mens de er inne til soning. Fengselet satser blant annet på økologisk landbruk og skogbruk. Under rundturen ble de kongelige ledsaget av fengselsdirektør Alnæs - og Svein Bugge som skrev boken "Bastøy - paradis eller helvete".

Noen få journalister og fotografer velger å bli igjen i Horten til kronprinsparet kommer i land igjen. Den røde løperen er rullet ut på honnørbrygga, men kronprinsessens ødelagte ankel gjør at "Foldin" velger å legge til ved siden av Bastøfergens terminal - slik at hun enkelt kan gå på land. Trofaste monarkister er på plass - eller hadde de vært like lykkelige hvis det var en reality-stjerne fra TV som gikk forbi. Noen håper på en autograf. Andre har med gaver - og et håp om et personlig møte. Kronprinsparet tar seg god tid. Drømmer går i oppfyllelse Gaver blitt overrakt - og minner plassert i livets bok.

Den offisielle delen av Hortensbesøket er over. Noen reportere bryter "snakke-forbudet" - og spør hvordan dagen har vært. "Vi har hatt en fin fag", sier kronprinsessen. Så følger taushet, og et smil. Pressen har fått sitt. Dessverre har historiebøkene fått svært lite annet enn noen vakre bilder fra den store dagen.

Tilbake ] Ett nivå opp ] Neste ] [ Toppen av siden ]

 

Copyright: Borre Historielag, Borreminneredaksjonen
Vevutgave: Høgskolen i Vestfold i samarbeid med Borre Historielag
Borreminne hovedside