Borreminne hovedside

Borreminne hovedside

Om Borreminne

Årgangene

Hefteinnhold

Register

Søk

 

Heinrich Wilhelm Zogbaum

24. januar 1814 – 7. januar 1890

Vi vet svært lite om Zogbaums første 20 år. Vi vet bare at han var en av i alt 23 søsken! Hans mors store sorg var at hun ikke fikk et barn nr. 24, da ville hun nemlig fått medalje av den tyske keiser!

Wilhelm begynte tidlig å spille cello, og allerede som 16-åring var han en av stifterne til det etterhvert kjente, tyske orkesteret ”Harz-verein”. Dette var i 1830, og orkesteret hadde 12 medlemmer. De turnerte rundt i Tyskland i 10 år. ”Harz-verein”s medlemmer bosatte seg alle i Norge, unntatt en, som dro tilbake til Tyskland. Mange fikk vesentlig betydning for musikklivet i Norge.

Zogbaum - Klikk for å forstørre

Heinrich Wilhelm Zogbaum

 

I 1840 skulle de på turne i Norge. 4. mai gikk orkesteret ombord i et seilskip i Hamburg, og de kom til Lyngøs 21. mai. Deretter gikk de ombord i dampskipet ”Constitutionen” og kom til Christiania 24. mai. Reisen tok altså 20 dager! De ga sin første konsert i Christiania 28. mai 1840.

De turnerte fra sør til nord. 17. august 1841 ble de tilbudt fast plass i Christiania Teaters orkester, og dagen etter svarte de aller fleste ja. W. Z. Zogbaum var en av dem som sa ja. I løpet av 1841 reiste han til Tyskland, og giftet seg med Rosalia Concordia Esselbach, født 1821 i Holstein. De kom tilbake til Norge, der Zogbaum fortsatte som cellist i teaterorkesteret til våren 1843.

Esselbach - Klikk for å forstørre

Rosalia Concordia Esselbach

Fra 1. juni 1843 ble han tilbud stillingen som musikkdirektør for Fredriksværn Music-corps, som Marinemusikken het den gang. I Fredriksværn hadde Marinemusikken sine øvelser og konserter i steinbrakken som lå ved det gamle sykehuset, ovenfor kirken. Bygningene gikk tapt i den store bybrannen i 1883.

Marinemusikken holdt også mange konserter i Laurvig (Larvik). De opptrådte blant annet i festiviteten med "”ylarguten"”10. april 1849, og så sent som 25. september 1849 i Laurvig Theater, sammen med den velkjente basunist C.F. Billman. Vi klipper fra ”Nordstjernen” (som i parentes bemerket flyttet til Horten med marinen, og gjenoppstod som ”Gjengangeren”), 27. november 1847: I søndags gav hr. Zogbaum en soiree musicale og dansante for fuldt, eller rettere overfuldt hus. Musikprogrammet var overmaade heldigt, en ny stor potpourri for orkester av chantal, en violinsolo, et sangkor, en cellosolo og Gungls bekjente Jernbanegallop.

Den nye orlogsstasjonen i Horten begynte å ta form på 1840-tallet, og i årsskiftet 1849-1850 flyttet Marinemusikken til Horten. Zogbaum flyttet i slutten av 1849. Med sin familie bosatte han seg i et rødt hus på Snekkerstuløkka, omtrent der hvor Øvre Keisemark og Lillåsveien møtes. Huset hadde en stor eplehage, der den etterhvert voksende barneflokken kunne tumle fritt omkring. Det ble til slutt åtte barn.

Marinemusikken flyttet inn i det gamle sykehuset som lå i Ollebakken. Her var de i 20 år. I 1871 flyttet Marinemusikken til det gamle rettslokalet på Karljohansvern, og siden over i Sjauerbrakken, som i dag er Karljohansvern barnehage. Det var først når Marinemusikken kom til Karljohansvern at Zogbaum fikk sving på korpset.

Han ble en stor personlighet i sang- og musikklivet i Horten. Ved siden av å drive Marinemusikken frem til et bra korps, var han dirigent for Horten Sangkor fra 1852 og en del år fremover. Musikdirektør Zogbaum var også sang- og musikklærer ved Sjøkadettkorpset fra 1848 til 1875.

I Horten gjorde Zogbaum med Marinemusikken stor lykke, med alle sine konserter i Hortensskogen, Tivoliparken og Avholdslokalet. De var også på hyppige besøk i hovedstaden. Hvert år dro Marinemusikken til markedet i Christiania, hele tre dager i februar måned var det marked. Konsertene ble først holdt i gamle Hotel Du Nord, senere i Gamle Logen.

Under Zogbaums tid som musikdirektør opparbeidet Marinemusikken seg et meget godt renommé. Zogbaum var en spirituell musiker og en meget dyktig dirigent som forsto å inspirere sine musikere. Men å være dirigent var ikke nok for ham. Han ga også sine egne konserter, blant annet i Christiania.

Da Zogbaum ble pensjonist 1. mai 1875, flyttet han med familien til Christiania. Han var da 61 år, men en aktiv musiker og orkesterleder. I hovedstaden samlet han et musikkapell, og ledet og spilte i dette i mange år. I en omtale i Illustreret Nyhedsblad 31. oktober 1875 står det blant annet: Vi vil ønske hr. Zogbaum held. Han er en flink, driftig dirigent og byen trenger svært til en skikkelig og billig fornøielse, hvor alle samfundsklasser kan møtes.

Musikdirektør Wilhelm Zogbaum døde i Christiania 7. januar 1890, 76 år gammel.

 

Tilbake ] Ett nivå opp ] Neste ] [ Toppen av siden ]

 

Copyright: Borre Historielag, Borreminneredaksjonen
Vevutgave: Høgskolen i Vestfold i samarbeid med Borre Historielag
Borreminne hovedside