Borreminne hovedside

Borreminne hovedside

Om Borreminne

Årgangene

Hefteinnhold

Register

Søk

 

Historisk åpning:

Dronningen på Kongenes Borre.

Av Jan Lindh

 I Vestfold har flere av Norges flotteste kulturskatter sett dagens lys etter århundrer innpakket i jord og leire, sa dronning Sonja, da hun 27. mai 2000 åpnet fylkeskommunens storsatsing Midgard – historisk senter i Borre. At dronningen takket ja til å forestå den høytidlige åpningen, bidro i høy grad til at det ble en stilfull åpning, selv om det var et fryktelig vær, med regn og blåst. 

Dronningen ga en ekstra dimensjon til den bokstavlig talt historiske begivenheten. Ved kongegravene på Borre, ved Norges første Nasjonalpark, åpnet hun det nye historiske senteret som skal formidle Vestfolds eldste historie. Ikke et museum, men et kunnskaps- og besøkssenter. Dagene og timene før den store dagen så senteret ut som en ukontrollert maurtue av arbeidere. De løp rundt, det kunne nesten se målløst og litt forvirrende ut, men tidlig lørdag morgen kunne de siste verktøykasser bæres ut. Da var det mange trøtte ansikter å se, men Midgard var klart til å ta imot storfint besøk.

Vikingjente ønsker dronning Sonja velkommen - Klikk for å forstørre


Stundens alvor preget den lille vikingjenta som ønsker dronning Sonja velkommen til Midgard, (bildet over) mens notabilitetene smilte og bivånet det hele. Inne i senteret studerte Dronningen de forskjellige utstillinger og aktiviteter, og var interessert i detaljene i gamle vikingleker. (bildet under) Foto: Svend Aage Madsen

Dronningen studerer utstillinger og aktiviteter - Klikk for å forstørre

Innbudte gjester, lokal- og fylkespolitikere, ordfører, fylkesordfører, biskop, fylkesmann og kulturminister, alle ventet de på Dronningens ankomst. Dronningen ble hilst velkommen av fylkesmann Mona Røkke. 11 år gamle Karin Lindh og femårige Andrea Kobro Fagernæs overrakte blomster til Dronningen. Inne i auditoriet hilste fylkesordfører Svein Kristian Waaler velkommen og redegjorde for byggingen av Midgard. Fylkesordføreren vektla at senteret skal være et redskap for fylkeskommunens mål om å bevare vår kulturarv og våre kulturminner.

Åpningsprogrammet bød på variert kultur fra åpningsfanfare fremført på en spennende og annerledes måte med trombone, slagverk og sang. Odd Børretzen kåserte over temaet – trenger vi kultur ? Han fikk frem smilene. Humørfylt madrigalsang ved Sjøbodkoret og visdomsord fra Håvamål, fordratt av Rolf Dolven, satte det hele i en flott stemning før Dronningens tale og snorklipping.

" Det er mitt håp at åpningen av Midgard vil øke stedtes popularitet om oppmerksomhet ytterligere. Jeg ønsker dere alle lykke til i det videre arbeidet og erklærer Midgard – historisk senter i Vestfold for åpnet", sa Dronning Sonja og klippet så det blå båndet som en synelig handling på at senteret var åpnet. Dørene i auditoriet ble samtidig åpnet slik at det vakre panoramaet over Borrehaugene kom til syne. En symbolsk handling klokken 1240 lørdag den 27.mai år 2000 som vil bety mye i årene som kommer for Borre og Vestfold  sin historie.

Dronningen og hennes følge ble vist rundt på senteret av artikkelforfatteren i form av stillingen som daglig leder. Det var en svært interessert dronning som tok de forskjellige avdelingene i øyesyn. Hun tok seg god tid til å snakke med barna fra Lillås skole i Horten og Brattås skole på Nøtterøy. Dronningen viste leketøy fra vikingtid stor oppmerksomhet og fikk selv prøve. Barna var iført tidsriktige klær og var i aktivitet med leker og håndverk på ”vikingvis”.

Da dronningen hadde gått runden en gang, ønsket hun en runde til for å forsikre seg om at hun hadde fått med seg alt. Det var meningen at Dronningen skulle besøkt vikingleieren som Borre vikinglag hadde satt opp på stranda. Styrtregn og sterke vindkast satte en stopper for dette og turen gikk derfor rett ned i et gedigent lunsjtelt satt opp i nasjonalparken. Gjestene fikk en lunsjtallerken spesialkomponert av lærere og elever ved Sandefjord videregående skole og med råvarer fra Vestfold.

Fylkesordføreren overrakte dronning Sonja et vakkert glassbeger, en kopi av begeret fra 500-tallet som ble funnet i ryttergraven på Borrefeltet i 1852. En annen kopi av dette begeret er å se på senteret. Litt spesielt var nok denne gaven siden Dronningen selv i sin tale hadde snakket om nettopp dette begeret.

Kulturminister Ellen Horn (opprinnelig fra Vestfold) for anledningen kledd i Vestfoldbunad, sa i sin hilsen at Midgard er ment å skulle bringe historien tilbake til Vestfold. Hun roste valget av plassering, og sa hele stedet gir en stemning av sagatid. Hun mente at satsingen på Midgard ville få stor betydning ikke bare for Vestfold, men for hele landet.

Søndag 28.mai var senteret åpent for publikum for aller første gang. For Borrefolk som kjenner 17. mai-trafikken til Borre Nasjonalpark var nok denne dagen ikke langt unna. Fra hele Vestfold strømmet det folk til for å ta fylkets nye historiske storstue i nærmere øyesyn. Mange ble nok overrasket over å finne et senter fylt med så mye audiovisuell teknikk, (film, lyd, bilder) i kombinasjon med originale oldtidsfunn. Det har vært spennende å oppleve at folk har fått en annerledes opplevelse enn vi tror de forventet seg og tilbakemeldingene har vært svært positive.

I forslag til statsbudsjett er det foreslått at tusenårsstedet Midgard skal få 8,5 millioner kroner for å tilrettelegge uteområdene og utvikle formidlingstiltak. Dermed blir skjøtsel og en oppgradering av Borrehaugene mulig. Diskrete sitteplasser rundt senteret og flere parkeringsplasser kommer også. Viktig er det også at fornminner som er skjult i skogen skal ryddes og det skal settes opp skilt til disse.


Borreminnekomiteens kommentar:

Det har nå gått et halvt år siden åpningen av senteret. Tilstrømningen og responsen har vært enorm. Mer enn 15.000 mennesker har besøkt Midgard så langt. Interessen er fortsatt stor og arbeidet med å tilrettelegge for undervisning av skoleklasser pågår. En serie med kulturaktiviteter og historiske foredrag pågår og nye aktiviteter planlegges før vårens store tilstrømning av besøkende tar til på nytt. Vi gratulerer fylkeskommunen og de tre som arbeider ved senteret med sin første vellykkede sommer. At det måtte en svenske (Lindh) for å sette Borre på kartet underbygger vel bare at stedet har en felles nordisk historie å fortelle.

For oss som bor i Borre er vi overbevist om at  Midgard vil bety mange og spennende historiske opplevelser i årene som kommer. Det var mange skeptikere som sa dette ikke ville gå og omtalen av bygget har varierte fra de sterkeste mishagsytringer til applaus. Midgard – historisk senter har alle muligheter til fortsatt å være et historisk og kulturelt tyngdepunkt i vår kommune.

Tilbake ] Ett nivå opp ] Neste ] [ Toppen av siden ]

 

Copyright: Borre Historielag, Borreminneredaksjonen
Vevutgave: Høgskolen i Vestfold i samarbeid med Borre Historielag
Borreminne hovedside