Borreminne hovedside

Borreminne hovedside

Om Borreminne

Årgangene

Hefteinnhold

Register

Søk

 

Kongenes Borre

I 1990 kom boken "Kjære Horten!" fra Leif Preus’ hånd. Boken var en kjærlighetserklæring til byen vår. I år kommer "Kongenes Borre!", et praktverk like stort som boken om byen.

Omslagsbildet - Klikk for å forstørre Omslagsbildet viser Spelemannshaugen, fotografert i en dramatisk belysning som aldri vil gjenta seg. Et beskrivende bilde til praktboken "Kongenes Borre!"

Fra et sentrum ved Borre Kirkebakke har fotograf Leif Preus med sitt kamera tråkket kilometer på kilometer, og med årvåkent blikk sett og fotografert kjente og ukjente steder i Borre: kongegravene, Borre kirke, Borrestranden, Prestegården, Spelemannshaugen, området sør og øst for Borrevannet, Golfbanen, Golfstien, Sembgårdene, Vold, Eik, Vestmanrød, Fjugstad, Sande o.s.v.

Dette er steder med tusenårig historie, men også moderne innslag som navigasjonssimulator på Høgskolen i Vestfold på Bakkenteigen, vingården på Hallingstad, spillemannen i Fogdeskogen, Vikingkaupangen, gullsmedene på Kirkebakken og mye, mye mer.

Selv hevder Leif Preus at det knapt er en grøft eller dike i området han ikke har saumfart. Resultatet er blitt en praktbok med en rekke overbevisende og overraskende bilder hvor man til dels nikker gjenkjennende, dels blir forbauset. Kan det virkelig se slik ut?

Omslagsbildet er et eksempel på dette. Det viser Spelemannshaugen sett fra stranden, fotografert i en dramatisk belysning som aldri vil gjenta seg. Bildet har sin egen historie, forteller Leif Preus. Kveld etter kveld satt han med kameraet på stativ og fotograferte det valgte motivet med teleobjektiv om og om igjen, under de skiftende lysforhold. Etter fem-seks kvelder mente han hadde fått det bildet han søkte etter, og betraktet fotograferingen som fullført. Dagen etter tro imidlertid værgudene til med noen skyformasjoner og et lysspill uten like. Da ble det endelige bildet til!

Boken er krydret med pussige bilder som for eksempel av "Uglen på Kirkebakken", skiltet som viser at Skoppum må ligge oppe i himmelen et sted, at det er 0 kilometer til R19-03 og at St. Halvards gate ligger like ved Kirkebakken, hvem visste det?

I boktittelen "Kongenes Borre!" ligger beundring, stolthet, respekt og kjærlighet til en vakker og spennende del av landet vårt, rik på medgjørlig natur, historiske minner og vennlige mennesker.

Tilbake ] Ett nivå opp ] Neste ] [ Toppen av siden ]

 

Copyright: Borre Historielag, Borreminneredaksjonen
Vevutgave: Høgskolen i Vestfold i samarbeid med Borre Historielag
Borreminne hovedside