Borreminne hovedside


Borreminne hovedside

Om Borreminne

Årgangene

Hefteinnhold

Register


Søk


 

Børjestua, Susingstua og Kuskestua

Asbjørn Hansen

Det var tidlig på våren, antagelig april-mai. Jeg gikk fottur i den lille skauen som ligger mellom Viulsrød og Børjefjell. På den tiden av året trer konturene skarpere fram og man kan se ting som senere blir gjemt under et teppe av grønt gress og hvitveis.

En ivrig stemme ropte på meg og Marinius Viulsrød kom småløpende. Han visste at jeg var interessert i gammelt fra Borre. "Nå skal jeg vise dig hvor Børjestua lå", sa han, "der Nils Børjern bodde". Mens vi gikk fortalte han at Nils Børjern var mørk i hud og hår, og hadde gull eller messingringer i ørene og at stortyven Per Springer ofte bodde hos ham.
Vi fant de overgrodde steinene som engang var grunnmuren til huset og beregnet grunnflaten til 5 1/2 x 4 meter. Viulsrød hadde som gutt, altså for ca. 85 år siden, ofte besøkt Børjern og kunne fortelle at huset besto av stue, kjøkken og et lite soverum. Møblene var mest kasser, men i stua sto en stor fin kiste, og på kjøkkenet en bra komfyr.

Marinius Viulsrød - Klikk for å forstørre Marinius Viulsrød slik vi husker ham ved lesten


Det hørte med til juleforberedelsene på Viulsrød at Børjern skulle ha en kurv med mat og noe klær. Han måtte le Viulsrød. Han så for seg to gutter i 6-7 årsalderen pakket inn i hjemmestrikkede votter og store ullskjerf og en stor flettet kurv laget av Stenberg. Jo, jeg husker Stenberg. Han hadde fått tomt til et litet hus av Anton Lørge, og fikk lov til å ta ut hassel og vidjer i skauen der. Han flettet kurver og solgte på torvet i Horten.
På veien hjem, noe nærmere Børjefjell, viste Viulsrød meg hvor Susingstua engang lå, og noe nærmere hovedveien, Kuskestua og olla der Stina Kusk druknet.
Jeg er blitt fortalt at kusken arbeidet i Solerød, men tror ikke det stemmer. Han burde vel da ha bodd på Solerød eller i alle fall nærmere.
Om noen kan gi flere opplysninger om Børjestua, Susingstua og Kuskestua og menneskene som bodde der kan det være av interesse for mange.

 

     

 Tilbake ] Ett nivå opp ] Neste ] [ Toppen av siden ]

 

Copyright: Borre Historielag, Borreminneredaksjonen
Vevutgave: Høgskolen i Vestfold i samarbeid med Borre Historielag
Borreminne hovedside